Ciabatta je italské pečivo, které je úžasné na obložení například kvalitní šunkou, mortadellou, sýrem, zeleninou a nějakým dobrým dipem. Takhle to máme rádi my.
Ale velmi dobře se hodí i jako příloha ke grilovaným masům nebo k salátům. Je to velmi jednoduché pečivo, na které potřebujete opravdu jenom pár ingrediencí.
Recept:
150 g LM
288 g vody
38 g olivový olej
385 g hladké mouky
1,5 lžičky soli (ideálně nerafinovanou)
Pečení:
220°C horní a dolní ohřev (nejprve necháme předehřát)
18 minut v horní pozici trouby
Pomůcky:
- robota (pokud máme), případně ruční šlehač s háky a mísu nebo vařečku a mísu
- váhu
- lžíci
- stěrku (ideálně cukrářskou kartu)
- průhlednou uzavíratelnou nádobu (takovou tu klik-klak)
- pečící papír (já používám teflonový z Lidlu)
- rovný plech na pečení
- mřížku na chladnutí (pokud máme)
Postup:
Teď už je to jednoduché. LM „rozpustíme“ ve vodě v míse od robota. Zkuste to co nejvíc rozmíchat, aby nebylo v celku. Po té přidejte olej, mouku, sůl a dobře promíchejte. Já to rychle promíchám v robotu, aby se vše spojilo. Je to opravdu otázka 1 – 2 minut s hákem. Pokud nechcete vyndavat robota, tak použijte ruční šlehač s háky. Opět jenom rychle promíchat.
Připravím si skleněnou misku s víkem, kterou vymažu olivovým olejem. Do ní přendám těsto, uzavřu a dám na teplé místo. Nyní začíná proces překládání.
Po cca 30 minutách těsto přeložím poprvé a nechám odpočívat. Za dalších 30 – 40 mnut to zopakuji. A za dalších 40 minut znovu. Pak už těsto nechám pracovat, aby zdvojnásobilo objem.
Následně si hodně pomoučním plochu – buď na kuchyňské lince nebo stole (nepoužívám vál) a těsto na ni vyndám. Pomoučním ho, hojně, protože je hodně lepivé a mírně ho rozprostřu. Rozdělím na 4 ks, které maličko zformuji. maličko oklepu přebytek mouky, ale snažím se, aby něco na těstě zbylo (je hodně lepivé, tak aby se mi zakrytí nepřilepilo a pak ještě to je hezčí design) a přendám rovnou na plech s pečícím papírem. Přikryji druhým papírem nebo utěrkou a nechám nakynout. Většinou to trvá 1 hodinu, ale záleží na všech okolnostech – teplo, počasí, kvalita kvasu a podobně. Poznáte to, že se mohou tvořit bublinky, jako od žvýkačky, a těsto je opticky větší. Pak už jenom vyhřát troubu a vložit do horní části. Po upečení nechat vychladnout ideálně na mřížce a snad už jenom dobrou chuť.
Tady video, ze kterého jsem vycházela. Jenom jsem zaměnila droždí za LM. 😉 Opět inspirace z FCB „Kváskujeme z Lievito Madre aj iné kvásky“
Napsat komentář