je italský druh chleba, který se skvěle hodí k masům, salátům, ale i jen tak namočenou do kvalitního panenského olivového oleje. Internet je plný informací, kde se dozajista dozvíte vše o historii tohoto pečiva, proto vás tím nebudu zatěžovat a přejdu rovnou k receptu, který mám z Facebookové stránky „Kváskujeme Lievito Madre aj iné kvásky„.
Suroviny:
200 g LM
340 g voda
50 g olivový olej (používám panenský)
500 g hladká mouka
2 lžičky soli
Pečení:
220°C horní i spodní ohřev (zapneme, když vytvarujeme těsto na pečící papír)
20 – 35 minut podle trouby (těsto by mělo zezlátnout)
Pomůcky:
- robota (pokud máme), případně ruční šlehač s háky a mísu nebo vařečku a mísu
- váhu
- lžíci
- stěrku (ideálně cukrářskou kartu)
- průhlednou uzavíratelnou nádobu (takovou tu klik-klak)
- pečící papír (já používám teflonový z Lidlu)
- rovný plech na pečení
- mřížku na chladnutí (pokud máme)
Postup:
Nejprve rozmíchám LM s vodou v míse od robota, poté přidám olivový olej, mouku a sůl. V robotu těsto nechte hníst cca 5 minut. Přendejte do průhledné, uzavíratelné nádoby, kterou nejprve vymažte olivovým olejem. Po cca 40 minutách těsto přeložte a nechte zhruba 30 minut ještě v pokojové teplotě. Následně opět přeložte a vložte do lednice, kde těstu prospěje minimálně 12 hodin, ale klidně i 24 – 48 hodin. V lednici můžete klidně ještě jednou přeložit.
Ideálně 2 hodiny před tím než přijde čas upéct focacciu zkontrolujte, zda těsto nakynulo a jsou viditelné bublinky. Pokud ano, je čas připravit plech s pečícím papírem.
Těsto dáme (vyklopíme z nádoby – necháme volně spadnout, nepomáháme) na pečící papír, pomocí mokrých rukou (ideálně si je průběžně namáčet studenou vodou, pak se těsto nelepí) nebo naolejovaných roztáhneme na ca 1 – 1,5 cm vysoký útvar. Polijeme olivovým olejem a prsty do těsta uděláme důlky. Ještě můžete posypat hrubou solí a necháme odležet než se vyhřeje trouba, ideálně alespoň 45 minut. Pečeme v horní části trouby. Po upečení můžete polít olivovým olejem, snese opravdu hodně a posypat Parmazánem, Grana Padano a podobně….
Focacciu můžete před pečením posypat solí, rozmarýnem, cibulí, olivami, rajčaty, italským sýrem a podobně. Do těsta můžete také zapracovat sušená, naložená rajčata, olivy, bylinky, cibuli předem osmaženou/restovanou do tmava, šunku, houby a podobně. Užijte si různé variace, které vám budou vyhovovat.
Dobrou chuť 🙂
Napsat komentář