je chléb, který pochází z Madeiry a je naprosto skvostný. 🙂 Jeho příprava je velmi jednoduchá a hlavně nepotřebujete troubu. A k čemu se hodí? Na Madeiře se podává s česnekovým máslem, ale můžete si ho dát i s marmeládou, jako sendvič nebo do něj dejte kus masa a je to fakt hodně dobrý…. 😉
Suroviny:
150 g LM
250 – 300 g vody
140 – 160 g uvařené brambory
500 g hladké mouky
1 lžička soli
Pečení:
střední plamen/ teplota (4 -5) na sporáku
na pánvi cca 10 – 15 minut podle velikosti
Pomůcky:
- robota (pokud máme), případně ruční šlehač s háky a mísu nebo vařečku a mísu
- váhu
- lžíci
- stěrku (ideálně cukrářskou kartu)
- průhlednou uzavíratelnou nádobu (takovou tu klik-klak)
- pánev buď na palačinky nebo takovou, která má větší rovné dno
- mřížku na chladnutí (pokud máme)
Postup:
Připravené LM si odvážíme do mísy, kde budeme zadělávat těsto, přilijeme vodu (nejprve těch 250 g) a rozmícháme. Následně přidáme uvařenou, rozšťouchanou bramboru. Já ji při vkládání do mísy rozmačkávám mezi prsty, protože se mi nechce mazat další nádobí. Dále přidáme mouku a nakonec sůl. Těsto necháme zpracovat v robotu. Nejprve na nižší otáčky, po cca 2 minutách přidáme na rychlosti. Přidejte část vody, pokud je těsto moc suché – pevné. Doba zpracování je cca 10 – 15 minut.
Po vypracování těsto přendáme do průhledné nádoby na kynutí a uzavřeme. Po cca hodině těsto přeložíme a necháme odpočívat. Máme 2 možnosti. Buď jej nyní vložíme do lednice a necháme ho kynout delší čas, pomaleji, a zpracujeme ho až následující den, případně za cca 48 hodin. Nebo jej necháme celou dobu v teple a necháme kynout až do zdvojnásobení objemu. Po nakynutí těsto vyndáme z nádoby na pomoučněnou plochu. Připravte si víc mouky, protože těsto hodně lepí. Rozdělte těsto na jednotlivé kusy – velikost můžete buď odvažovat, aby každý byl stejně velký nebo jako já, prostě utrhávám – pomáhám si cukrářskou stěrkou / jídelním nožem. Opět si plochu pomoučněte a vytvarujte malé bochánky. Pozor, těsto neutahujte. Prostě jenom ho vytvarujte do lehkého bochánku a nechte kynout – zdvojnásobit objem.
Po vykynutí si připravte pánev, kterou si nahřejte. Na začátku dám vyšší teplotu / plamen, kterou při vložení prvního Bola snížím na střední (na indukci tak na 4 – 5).
Těsto rukou vytvarujeme do placky, max 1,5 cm silnou. Protože hodně lepí, tak použijte opravdu větší množství mouky. Tu před vložením do pánve z těsta oklepejte. Placku vložte na pánev a nechte zhruba 1 – 2 minuty péct, a po zpevnění spodní strany ji otočte. Tím docílíte, aby Bolo zůstalo jako vyšší placka a nevyboulilo se. Nechte zhruba 5 minut, otočte a opět cca 5 minut. To, zda je upečené poznáte tak, že když na něj poklepete, tak „duní“. Hotové Bolo odložte na mřížku, aby se trochu ochladilo.
Po pár minutách jej podélně rozřízněte a namažte například česnekovým máslem. Věřím, že vám bude chutnat stejně dobře jako nám….. 🙂
Napsat komentář