Hamburgrové bulky

posted in: Pečení | 0

Naši kluci mají rádi hamburgry, a tak toto pečivo je nutností. Opět jsem se inspirovala u úžasné paní Ludmili Gottwaldové, na jejím webu Vůně Chleba, která je naprosto skvělá pekařka a její znalosti jsou opravdu obdivuhodné. A tyhle bulky jsou prostě skvělé. 🙂

Suroviny:

150 g LM
240 ml mléka s vodou – poměr 1:1
1 vejce
380 g hladké mouky (část můžete nahradit celozrnnou)
2 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíce cukru (já většinou vynechávám)
1 lžička soli

1 rozšlehané vejce na pomazání

Pečení:

180°C horní a dolní ohřev (předehřát)
20 – 30 minut podle toho, jak jsou bulky velké a jak dobře peče trouba

Pomůcky:
  • robota (pokud máme), případně ruční šlehač s háky a mísu nebo vařečku a mísu
  • váhu
  • lžíci
  • stěrku (ideálně cukrářskou kartu)
  • průhlednou uzavíratelnou nádobu (takovou tu klik-klak)
  • pečící papír (já používám teflonový z Lidlu)
  • rovný plech na pečení
  • mřížku na chladnutí (pokud máme)
Postup:

LM rozmícháme s mlékem s vodou v míse od robota, přidáme ostatní ingredience a zaděláváme ideálně v robotu cca 10 – 15 minut, aby těsto bylo krásně hladké, pružné, nelepilo se na nádobu, ve které jej zaděláváte. Hotové těsto přendejte do průhledné nádoby, která jde uzavřít víkem a nechte kynout. Těsto můžete, ale nemusíte překládat, protože jste mu dali péči v robotu.

Počkejte, až zdvojnásobí svůj objem a pak jej vyndejte na pomoučněnou plochu (stůl, kuchyňská linka, já osobně vál nepoužívám). Velikost určím podle toho, pro jaké strávníky hamburgery připravuji. Pokud to jsou děti, tak odvažuji těsto po cca 50 – 57 g a pokud je to pro dospělé, tak volím většinou 75 g v syrovém stavu. Vytvaruji koule, které relativně dost utahuji a dám na plech s pečícím papírem. Dejte je kus od sebe, aby mohly ještě kynout. Zabalte je do fólie, nebo jenom přikryjte pečícím papírem a nechte je zdvojnásobit svůj objem. Někdy to je 1,5 hodiny a někdy i 3.

Rozehřejte si troubu, bulky pomažte rozmíchaným vejcem, můžete je i posypat semínky, a dejte péct do střední části trouby. Upečené jsou, když krásně zezlátnout a po ťuknutí na spodek „duní“. 🙂 Věřím, že vám budou chutnat….

 

Původní recept najdete zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *